Actueel

Trendspot: Maison et Object in Parijs

doorChristianne Stijns

“Een eclectische verzameling trends gespot tijdens Maison et Object in Parijs”

Ten eerste, viel de ontwerpster Anna Karlin op tijdens deze beurs. Anna ontwerpt vanuit eclectische vormen. Dit wil zeggen dat ze gebruik maakt van een combinatie van kenmerken en verschillende bouwstijlen en kunstvormen. Ze gebruik materialen als brons, ijzer, staal en glas. Showroom in Chinatown NY. Bron: Milk sept. 2018.

Anna Karlin

Ook is het modewerk Diesel terug te zien in samenwerking met Foscarini en Moroso voor verschillende verlichtingen en meubels.

 

Diesel

Bolia.com

Voor het seizoen 2018/2019 hebben de verschillende fabrikanten van woon- en interieur accessoires hun inspiratie gezocht in het Eclecticisme, (stroming in de 19e eeuw ontstaan, de combinatie van verschillende (bouw)stijlen). Deze bouwwerken wordt nu als inspiratie gebruikt voor diverse producten. (merken: Pomax, Dome Deco, Bolia.com, Mambo, Ferm Living).

Stijl:

Een mooie mix van stijlen die zich vooral uitten in warme luxe (velours/fluweel) materialen en kleuren. Daarnaast zijn de volgende kleuren  hier te zien; naturel tinten worden gecombineerd met verschillende groen-, zwart, fuchsia-,blauw-, oker-, caramel -en rose/nude en goud accenten.

Dôme Deco

Meubels:

Momenteel zijn de meubels zoals tafeltjes en dressoirs te zien met vooral ranke pootjes (draadachtige vormen). De meubels zijn rond, maar ook vaak vierkant van vorm.  Daarnaast zien we steeds vaker de staal- en koper look terugkomen. Inspiratie hiervoor is uit de retro stijl ‘jaren 50/60’. De materialen staal en marmer in  zijn vaak terug te zien in wandrekken, (eet)tafels en roomdividers. Deze zijn dan vaak zwart of donkergrijs van kleur.

 

Vormen:

Wanneer er naar de vormen wordt gekeken, zien we een trend die nog steeds doorzet. Het zijn vooral de ronde vormen in banken, stoelen en verlichting.

Fest Amsterdam. Velours gecombineerd met hout.

Keramiek:

Daarnaast zien we ook steeds meer keramiek  ontwerpen. Deze ontwerpen bestaand uit een architectonsiche en robuuste vormgeving.

Keramiek van Serax, ambachtelijk/etnisch geïnspireerd

Recycling:

Wat steeds belangrijk wordt onder de ontwerpers is recycling en hergebruik van afvalmaterialen. Zo zien we een vaas gemaakt van recyclet rubber. Deze vaas is voorzien van een grafisch motief. Ontwikkeld door studio B. Severijn

 

Studio B. Severijn

Ook zien we ook dat zeewier als grondstof wordt gebruikt voor garens. Vervaardigd door N. Hooglviet. Bron Trendmook 2018

Van uitlaatgassen worden inkten gemaakt om textiel te printen.

Rossana Orlandi, design/trend Scout.

De strijd tegen plastic afval! Sinds 1950 hebben we 6,3 biljoen plastic afval geproduceerd. Tegen 2050 is er meer plastic dan vis! Rossana wilt een internationaal platform voor ontwerpers oprichten. Om zo meer vanuit recyclet plastic te ontwerpen. Bovendien wilt ze de vele mogelijkheden van dit hergebruik ontdekken.

Accessoires:

De accessoires die we vooral zien zijn grote spiegels bestaande uit ronde en ovale vormen.

Aanvankelijk is er een mix van spiegels in ronde en afgeronde rechthoeken te zien.

Ook worden er meer plantenpotten in verschillende maten gebruikt. Bovendien is er veel botanische styling te zien, uitgevoerd in potten op ranke pootjes. Namelijk bij de volgende merken; Bloomingville, HK living, Pomax, Broste en Ferm Living.

Wandlampen:

Zo is er een groot aanbod in glas gecombineerd met staal te zien. Ook hier zijn weer de ranke vormen te zien (draadachtige vormen). De vele wand- en hanglampen gemaakt van draad.

Dessins:

De volgende dessins zijn momenteel veel te zien; bloemen- en dierenprints!

Veel Scandinavisch georiënteerde ontwerpers met een modern, helder en minimalistisch design. Denk hierbij aan: Tinek home, Moebe, Frandsen, Ringvide, Frandsen verlichting, Secto, Broste en Marimekko.

Al met al, zijn er weer veel trends gespot tijdens de beurs ‘Maison et Object’ in Parijs! Wie weet weer nieuwe inspiratie voor in je eigen huis, showroom of kantoor…

BewarenBewaren

doorChristianne Stijns

Lees meer

Delen

Stel je vraag

Vertel me waar ik je mee kan helpen. Ik reageer binnen 1 werkdag.

Wij maken gebruik van cookies. Privacyverklaring.