‘Een dialoog tussen food, interieur en architectuur’
Trendwatcher Lidewij Edelkoort (59) ontwikkelt toekomstvisies over levensstijlen, mode en trends. Hier is Lidewij wereldberoemd mee geworden.
“Tien jaar geleden maakte Lidewij Edelkoort een trend forecast waarin ze beweerde dat food belangrijker zou gaan worden dan fashion, dat is inderdaad een voldongen feit geworden.”
Maar de invloed van ‘food’ gaat nog steeds verder en beïnvloedt nu materiaalontwikkeling, kleur, vormgeving en architectuur. Het is de nieuwe lifestyle!
‘Ikea Food’ zegt mensen te willen inspireren om een gezonder en duurzamer leven te leiden, door het aanbieden van lekker eten met een positieve impact op mens en milieu. ‘De zoektocht naar andere lekkere varianten van onder andere ijs, bijvoorbeeld gebaseerd op haver of soja, gaat ook door’, belooft het merk. Onlangs presenteerde Ikea deze reclameslogan:
Beelden gemaakt tijdens de presentatie L. Edelkoort in het theater.
Voeding als inspiratie: Om nieuwe interieur- en accessoires te ontwikkelen. Deze worden gebruikt voor structuren, vormen en kleuren.
Op vrijdag 24 mei jl. presenteerde Lidewij Edelkoort voor het 20ste jaar haar trendprognose aan de leden van Nederlands Interieur Instituut. Wij waren natuurlijk weer aanwezig bij deze trendlezing! Bijzonder verrast door haar nieuwe visie op de lifestyle Food & Interieur- en Architectuurdesign. Alle trendboeken die zij jaarlijks heeft uitgebracht sinds 2009 geven een bijzonder inspirerende visie. Typerend tijdens deze trendlezing is de steedsgroter wordende relatie tussen voedsel en interieur design. Hierbij vloeien materialen, structuren, kleuren en vormen samen en vormen een bron van inspiratie voor de nieuwe (interieur)materialen en architectonische vormen.
Passend bij het thema Food werd de lunch verzorgd door Ogentroost. Ogentroost is een Amsterdams catering collectief dat kookt met toevoeging van eetbare bloemen. De tientallen bloemsoorten worden in eigen tuinen gekweekt op het terrein van ateliercomplex Nieuw en Meer, hiermee worden prachtige taarten gemaakt. Het zijn visueel verleidende catering- en dinerproducten, zoals bloemenzout, bloemenboter, bloemen-oliën en -azijn. Ogentroost levert bloemrijk, poëtisch, en feestvreugde eten aan!
De presentatie vond plaats in het nieuwe spraakmakende theater ‘Het Speelhuis’ in Helmond. De ‘Onze Lieve Vrouwe kerk’ is volledig omgebouwd naar een theater. Na de tragische brand die het voormalige Speelhuis bij de Kubuswoningen in 2012 verwoeste. Het theater heeft een serene sfeer en de fresco schilderingen van Charles Eijck versterken deze nog meer.
Het Speelhuis bij de blokwoningen was een ontwerp van architect Piet Blom en is midden jaren zeventig gebouwd. Zowel het theater als het vermaarde circusdoek van Sanders waren een rijksmonument.
Restaurant Noma uit Kopenhagen, de herwaardering van natuur en de lokale seizoensproducten. Een nieuwe smaak-, geur- beleving!
Think-Design-Create- Eat
De behoefte aan nieuw design in de food industrie richt zich ook op 3D printing. Zo heeft het grote Italiaanse pastamerk Barilla een wedstrijd bedacht om een nieuwe pasta vormen te laten ontwerpen. Deze techniek biedt talloze designmogelijkheden!
De voormalige architecte die momenteel patissier is (afkomstig uit Oekraïne) gebruikt de 3D printer om taarten van de maken.
Chocolade vorm met 3D printer gemaakt.
Sharing Dining/Living kitchen
Wat zijn de trends voor het interieur design?
Het huis wordt een “living kitchen”. Dit huis is ingericht met veel textiel zoals gordijnen, kussens, poefs en tafelkleden. Deze zijn gemaakt van grove structuren en dubbelweefsels. Er staat een grote (eet)tafel centraal. Het delen van voedsel wordt een nieuwe (sociale) beleving. We hebben behoefte aan een ontmoetingsplek, waarbij we zoeken naar verbinding, humaniteit en gelijkwaardigheid.
Voor de BBQ-liefhebbers: Planking/plankgrillen is het nieuwe BBQ! Met geroosterd hout. Deze methode gebruikten de Indianen in vroegere jaren om vis en vlees te garen. Plankjes zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Naast alle overdaad aan voedsel hebben we ook behoefte aanvasten en downsizingl. Minder, maar we willen wel weten wat er in onze voeding zit.
Inspiratie voor interieuraccessoires
De inspiratie van deze materialen en vormen komt uit de prehistorie. De vormen zijn organisch, etnisch en handmatig. De uitstraling is rustiek en onbewerkt. Er zijn materialen te zien als linnen, keramiek, beton en ruw fluweel. De kleuren van de materialen zijn in aarde- en bruintonen.
De ontwerper Nacho Carbonell gebruikt in zijn (kunst)projecten ook deze ruwe materialen.Hij zoekt naar bezieling en verbinding in een wereld vol consumptie-design.
Vaas in 3D geprint. Ruwe materialen voor interieur accessoires vervaardigd door Atelier Vierkant.
Een mix van ritmisch 3D vormgegeven design op een ruw basis materiaal.
Ontwerper/kunstenaar Nacho Carbonell voor de presentatie tijdens de DDE.
Mode
Mode met een universele gedachte. Folklore wordt een enorme trend en de tuniek wordt een universeel kledingstuk. Deze trend wordt gezien als een soort tegenbeweging, een textiel revival als tegenhanger van de snelle grote mode-industrie. De mode-industrie zit op slot. De steeds groter wordende behoefte aan kledingstukken met een ziel. De Tuniek of Kaftan die werden ontwikkeld in Azië en Afrika al voor Christus. Gedragen door mannen en vrouwen. Als gevolg van deze ontwikkeling zien we in de couture kleding dat jassen en shirts steeds langer worden. En deze trend zal ook in de streetwear een rol gaan spelen.
Couture kleding lente/zomer collectie 2019. Inspiratie uit de natuur door middel van afbeeldingen van bloemen.
Beeld: Oscar de la Renta lente/zomer 2019 © Catwalkpictures/Beeld: Lidewij Edelkoort via Appletizer