Actueel

Explore the world of Home-Fashion

doorChristianne Stijns

Explore the world of Home-Fashion tijdens Maison et Object in Parijs september 2019 met een vleugje Italiaans Design.

Tijdens mijn bezoek aan de vakbeurs Maison & Object, het twee jaarlijkse woon- en designevenement dat in Parijs plaatsvindt, werd ik aangenaam verrast door de Designpresentatie “Design Italia” die werd gepresenteerd in de sfeervolle wijk Le Marais. De presentatie was te vinden bij het warenhuis Le BHV en de Conceptstore Merci.

     

Het warenhuis LE BHV dat in 1856 opgericht is, is onderdeel van de galerie Lafayette. Het heeft een uitgebreide woon- en doe het zelf afdeling. Bovendien is er nog een groot aanbod van ‘high end’ geselecteerde kledingmerken en etenswaar. De presentatie van Italiaans design is op alle verdiepingen terug te vinden. Een mix van de vooral Franse merken waren een lust voor het oog.

Design Italia

     

De presentatie op de 6e etage werd door de Italiaanse design ambassadrice/conservatrice Rosanna Orlando georganiseerd. In deze ruimte werd de sfeer van de woonkamer en de eettafel centraal gesteld. Op de bovenstaande afbeelding zijn 3D geprinte vazen te zien op een tafel. Deze is gemaakt van hout gecombineerd met epoxy.

Diverse ontwerpers o.a. Patricia Urquiola, Davide Rampell, Piet Hein Eek en Dirk van der Kooij hebben iconische ontwerpen gecreëerd, waarin een mix van eclectische vormgeving en materialen te zien zijn. De bewustwording en hergebruik van recycled (plastic) materialen staat centraal.

Upcycling

De tentoonstelling met het thema Upcycling: ” A new lease on life.” Deze werd door de Conceptstore Merci gecultiveerd en gepresenteerd. Internationale ontwerpers die zich bezighouden met het recyclen van materialen. Oude gebruiksvoorwerpen worden weer voorzien van nieuwe toepassingen.

     

Stoelen gemaakt van recyclet materiaal door Corsi Design. Ontwerpster Paola Navone.

Maar ook het tweede leven inblazen van bijvoorbeeld een afrastering. Deze is nu omgevormd tot een bank. Deze visie toont dat producten die ooit geproduceerd zijn nog altijd hergebruikt kunnen worden. Een mooie mix tussen oud en nieuw.

     

Maison et Object

De presentatie in het beursgebouw Parc des Exposition toonde de internationale interieurbranche met zijn nieuwste collecties, met veel textiel, meubilair en woonaccessoires. Hierbij staan decoratie en ”de kunst van leven” centraal met een breed, internationaal en high-end aanbod waarbij de laatste woontrends in diverse stijlen de revue passeren. Opvallende presentaties bij: Petite Friture, Forestier en Tonone verlichting, Ferm living, Nicolas Vahe food, Bloomingville, Meraki body, Dome Deco, House Doctor en XWL.

 

Boodschap: Recycling thema

Zichtbaar bij een aantal stands als Zuiver en Growforit. Als speciale uitgave voor deze beurs editie werd het “Journal” uitgegeven. Een initiatief van Nicolas Vahe (social)food, House Docter en Meraki. Iedere bezoeker kon een miniboompje meenenemen als symbol voor een sustainable leven! Het meest recente project van Growforit was het aanplanten van bomen in Nepal.

          

Hal 6 en Galerie MOM: Hedendaags design

Petite Friture: met een bijzonder stand- en kleurpalet presentatie bestaande uit goud, nude, coraal, zwart, steen- en bordeauxrood.

     

Tonone, rose lamp

Enostudio.

Met opvallend ronde vormen in verlichting, tafels en stoelen. Vormen:deze trend zet nog steeds door: afgeronde vormen in banken en stoelen en verlichting.

Vitra: nieuwe kleurcombinaties in stoffen en keramiek. Opvallend kleurbeeld: Veel warme roesttinten. Bordeaux -en steenrood. Daarnaast ook frisse groen tinten, eigeel en fuchsia.

Stylingaccessoires: er worden nog veel groene planten en “grassen” gebruikt. Veel botanische styling uitgevoerd in potten en tafeltjes op ranke pootjes. Daarnaast veel styling met droogboeketten en -grassen.

Broste Copenhagen: felle fuchsia kleuren met warme bruin- en aubergine tinten. Combinatie van velours, glas en messing.

          

     

Bosaceramiche

Keramiek: In strakke en gestileerde vormen en diverse kleuren en structuren voor vazen, potten en servies. Te zien bij o.a: Bosaceramiche, Broste, Lucie Kaas, Dante accessoires, Sagaform, Serax.

Keramiek van Paola Paronetto

Forestier verlichting met opengewerkt rotan en “webbing “materiaal

Rotan is een veelvuldig terugkerend materiaal bij de design merken. De mix van bamboe, rotan en zwart staal zien we veel in verlichting/ lampenkappen terug. Uitgevoerd in afgeronde vormen en ovalen.

     

Bolia, in tegenstelling tot vorig jaar hadden ze dit jaar alleen maar naturel kleuren en materalen in meubels en natuurlijke styling van grassoorten en zand.

Dome Deco

Presenteerde mat goud, zwart staal, marmer, velourstoffen met lichte natureltinten.

Hal 4 en 5: Unique & Eclectic

Presentaties van natuurlijke materialen en handmatige/etnische vormgeving. Producten zijn decoratief.  Veel keramiek, rotan, sisal en linnen.

      

AY Illuminate

Sfeer: Warme vergrijsde naturel tinten. Een mix van handmatige dessins en uni kleuren.

Hal 7, Timeless Elegance

Veel donkere kleuren met mat goud en zwart/wit interieur. Sfeer van hotel chique en klassieke rijkdom.

          

  • Stijl: Een mooie mix van stijlen die zich vooral uitte in warme luxematerialen en kleuren. Kleuren: lichte naturel tinten worden gecombineerd met verschillende groen-, zwart, fuchsia-, blauw-, oker-, caramelkleur accenten. Goud, glas en marmer. Inspiratie uit retro stijl Art Deco periode. De materialen: retro webbing, staal, messing, glas en marmer in donkergrijs en zwart.  Deze combinatie zien we ook veel terug in wandrekken, (eet)tafels, dressoirs en roomdividers.
  • Accessoires: Kamerschermen en grote spiegels van ronde en ovale vormen.
  • Dessins: Bloem-dierenprints! Vooral veel inspiratie uit de jungle!
  • Art deco: Geometrische dessins.

Opvallende presentatie in deze hal: meubels, wand en accessoires in een combinatie van felle kleuren fuchsia, groen en geel. Uitgevoerd in velourstoffen met gekleurd marmer en keramiek. Ontworpen door Laura Gonzalez. Winnaar Elite Designer.

Met al deze nieuwe inspiratie gaan we weer het nieuwe najaarsseizoen tegemoet.

doorChristianne Stijns

Lees meer

Delen

Stel je vraag

Vertel me waar ik je mee kan helpen. Ik reageer binnen 1 werkdag.

Wij maken gebruik van cookies. Privacyverklaring.