“Design en de nieuwe verantwoordelijkheid die ontwerpers hebben ten aanzien van onze wereld.”
Tijdens mijn bezoek aan de 17e editie van Dutch Design Week werd ik vooral geïnspireerd door het toenemende aantal ontwerpers en de groeiende maatschappelijke betrokkenheid die deze ontwerpers ten aanzien van hun designconcepten. Ook grote bedrijven als Forbo Krommenie, de Nederlandse Spoorwegen (NS), Automobiel industrustrie en banken als ABN/AMRO zijn bewust bezig met het met het ‘omdenken’ naar een circulaire economie. Maar wat houdt een circulaire economie nou eigenlijk in? Een circulaire economie houdt in dat er geen eindige grondstof voorraden worden uitgeput en dat er geen waste meer is (hergebruik). Er ontstaat een shift van een verticale economie naar een circulaire. Dit vraagt om een enorme gedragsverandering. Deze gedragsverandering begint al bij leerlingen van basisscholen. We eren onze grondstoffen!
Uitzicht vanaf dakterras Strijp T
Locatie: Campina terrein
Bij ‘The Graduation show’, die dit jaar op het Campina terrein gepresenteerd werd, zien we dat veel (jonge) ontwerpers (totaal 2600) op zoek zijn naar een nieuwe (maatschappelijke) verantwoordelijkheid die ze voelen ten aanzien van de wereld en onze aarde. Het gaat niet alleen om de esthetiek van de ontwerpen, maar ook om het proces en de boodschap.
Er kan geconcludeerd worden dat grondstoffen een nieuwe betekenis krijgen, op het moment dat we natuurlijke bronnen uitputten. Dat vraagt om een andere manier van kijken en experimenteren waarin het proces centraal staat.
Entree voor Graduation show
Inspiratie vrouwen: nieuwe manier van zitten voor vrouwen.
Mobiel openbaar toilet speciaal voor vrouwen. Deze toilet benadrukt de noodzaak van openbare toiletten voor vrouwen.
“Veel jonge ontwerpers zijn op zoek naar de invulling en het doel van design”
Is deze gebaseerd op een zoektocht naar een nieuwe sociale samenleving?
Concept voor Forbo Flooring
Hier zie je het hergebruik en study voor Forbo Linoleum. Door toevoeging van perforaties kan het product gebruikt worden als wandpaneel en zonwering.
Vervolgens hebben we de tentoonstelling van ROBOT LOVE. De tentoonstelling van ROBOT LOVE geeft de liefde tussen mens en robot weer. Meer dan 50 ontwerpers en wetenschappers stellen de vraag of robots ook een vorm van liefde kunnen geven of voelen. Maar ook of de mens van een robot kan houden. Dit creëert allerlei nieuwe ethische vraagstukken. Een snel veranderende wereld van robot/kunstmatige intelligentie versus mens.
Dit is een robot!
“De macht van (internetgrootmachten) als Alibaba en Amazon op de wereld?”
Museum Van Abbe met de presentatie van Alibaba.
Locatie: van het Strijp S en het Klokgebouw
Toonde o.a. presentaties van de grote bedrijven als Renault, NS, Forbo. De ABN/Amro toonden het nieuwe huisvestingsproject, waarbij sustainability en recycling een belangrijk onderdeel is. Ook hier zie je weer dat het hergebruik van materialen van groot belang is. Het uitgangspunt bij nieuwe concepten zijn nieuwe materialen en andere toepassingen hiervan.
“No waste en respect voor onze grondstoffen, onze aarde”
Renault presenteerde de nieuwe auto, deze wordt gezien als een verlengstuk van je huis, met alle comfort en design aspecten!
De Nederlands Spoorwegen: Het nieuwe reizen en de (sociale)beleving volgens de visie van de NS. Hierin wordt Design ingezet om de reis- en wachttijd waardevoller te maken. Het treininterieur waarin beleving en comfort veel aandacht krijgen.
Locatie: Strijp R
Hier waren de presentaties van o.a Piet Hein Eek en Studio RENS te zien. Deze studio heeft in samenwerking met Desso de Re-Vive Rug ontwikkeld. Onderzoek naar nieuwe verftechnieken en het hergebruik van oude tapijtcollecties.
P. Hein Eek interieur met hergebruik van sloophout
De samenwerking van P. Hein Eek met Ikea. Massa productie met hand-made uitstraling
Aanschouw, de Macramé lampen. De beeldend kunstenaar Sandra de Groot heeft nieuwe leven gegeven aan deze oude kooptechniek.
Lampen van S. de Groot
Locatie: De Kazerne
Hier zijn onder andere de presentaties van trendwatcher L. Edelkoort en designer Kiki van Eijck. Thema Soft Wear 2.0: Een nieuwe lifestyle. De samensmelting van soft- en hardwear als een nieuwe levensstijl.
De dansende lampen; Deze bewegende lichtinstallaties geven een combinatie van natuur en techniek op een poëtische wijze. Het licht valt uit zijn cocon en opent zich naar beneden.
Studio Drift
Locatie: van Strijp T
Als laatste de locatie Strijp T. Het tijdschrift Elle Decoration heeft in samenwerking met ontwerpers en leveranciers de interieur settings samengesteld en gepresenteerd in het Penthouse en het dakterras (w.o Kvadrat, Wittmann, Desso, Gubi).
Onder andere de herontdekking van Colback®. Door middel van een nieuwe design visie en toepassing van deze grondstof (het is een non woven vlies en synthetische garen). Zo hebben diverse ontwerpers onderzoek gedaan en hebben verschillende designs gemaakt o.a. Rick Tegelaar.
Ten slotte de combinatie van 3D printing en het vlies, geeft prachtige effecten, zoals in de onderstaande afbeeldingen.
“Dus al met al, mooie ontwikkelingen en op naar een “gezondere” wereld!”
BewarenBewaren
BewarenBewaren