Actueel

18e editie van Dutch Design Week 2019

doorChristianne Stijns

“Het belang van design, duurzame toepassingen en het circulair produceren.”

If not now, then when?’. Dit thema benadrukt de urgentie van de benodigde transitie naar duurzaamheid. Het streven naar een circulaire economie, een nieuwe manier van leven.

Tijdens mijn bezoek aan de Dutch Design Week, die heeft plaatsvond van 19 t/m 27 oktober in Eindhoven, lieten we ons verrassen door de grote creativiteit van jonge ontwerpers en gerenommeerde bedrijven. Er kan gedacht worden aan toonaangevende bedrijven zoals Renault, ABN/ AMRO-bank. Deze verschillende ontwerpers en bedrijven zijn samen op zoek gegaan naar een andere denkwijze. De transitie van een verticale- naar een circulaire wereld/economie. Een wereld waarin niets meer wordt verspild. Door het (her)gebruiken van alle grondstoffen.

De stad is onderverdeeld in verschillende Designroutes en locaties:

LOCATIE: STRIJP S/ KETELHUISPLEIN

  • Experience by ABN/ AMRO: “Design”/ Game Changers. Opdracht aan tien ontwerpers om een product te ontwerpen dat een alledaags probleem oplost en de ecologisch voetprint verlaagt. Per wasmachinebeurt belanden er tot twintig miljoen microvezels in het riool. Door het gebruik van de wasmachinefilter vindt er een echt ‘schone’ wasbeurt plaats.

M. Van Galen Design, Wasmachinefilter
  • Bio Base Camp:

Biobasecamp is het paviljoen over bouwen met bomen en de bijdrage van de reductie van CO2. Het dakterras is gemaakt van gelamineerde panelen. Die na de DDW weer worden hergebruikt.

“Dutch Mountains” complex

Het gebouw ‘Dutch mountains’ wordt een nieuw complex in Eindhoven voor wonen, werken, ontmoeten en ontspannen. Het bestaat uit twee torens tussen 110 en 150 meter hoog. Het idee is om de Dutch Mountains zoveel mogelijk circulair (dus herbruikbaar of hergebruikt) en biobased, dus natuurlijk, uit te voeren. Daarvoor wordt onder meer ‘cross laminated timber’ (CLT) oftewel massief hout gebruikt rondom een basiskolom van (het liefst gerecycled) beton.

 

  • Yksi Expo:

Presentatie van “The personal climate agreement” door ontwerpster I. Van Dungen. Wie zijn onze grote vervuilers van C02? Uitgedrukt in kilo’s en onverdeeld in vervoer als auto, vliegtuig, onze voeding, kleding en aankoop van apparaten.

Duurzame kost
  • Duurzame kost:

Deze stadsboerderij produceert en distribueert op duurzame wijze groente, fruit en vis. Hier zijn mensen werkzaam met een afstand tot de arbeidsmarkt. De groenten, fruit en vis worden geteeld en gegarandeerd zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmatige meststoffen en medicatie. Op deze wijze maken wij serieus werk van sociale en ecologische duurzaamheid.

LOCATIE: CAMPINA TERREIN

Presentatie die zich op het voormalige bedrijventerrein van de melkfabriek Campina op de Kanaaldijk Zuid bevindt.

  • Presentaties van de “Graduation show” en “We are Societal impact”:

Wat is de rol van design in de tijd van klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en geopolitieke verschuivingen? Foundation “We Are” presenteert de positie die ze in deze huidige tijd inneemt met haar onderzoek en design in de praktijk. Grondstoffen krijgen een nieuwe betekenis op het moment dat we natuurlijke bronnen uitputten. Dat vraagt om een andere manier van kijken en experimenteren waarin het proces centraal staat.

Anniek Vetter & Sylvia Debit – P-bank

De P-bank is een openbaar toilet, dat ernaar streeft de fosfor (P) cyclus te sluiten. Bij de P-Bank kun je een waardevolle P-donatie doen. Tijdens het doneren leert men over de aanstaande fosfor schaarste en over de oplossing: het sluiten van sanitair systemen zodat we P terug kunnen winnen.Planten, dieren en mensen kunnen niet zonder fosfor. Zonder fosfaat, is er geen voedsel.

LOCATIE: STRIJP R

Locatie van Strijp R met presentaties van o.a Piet Hein Eek, Best Wool en Studio Rens.

Piet Hein Eek vierde het dertigjarig bestaan klassieke sloophouten kast.  Dit levert een speciale editie van 30 kasten op.

“30 jaar geleden bedacht en maakte ik voor mijn eindexamen aan de School voor Industriële Vormgeving (nu de Design Academy) in Eindhoven een serie sloophouten kasten”, meldt Piet Hein Eek. “De kast met twee deuren boven en drie lades onder noemde ik maar gelijk ‘de klassieke sloophouten kast’. Ik dacht dat een meubel van sloophout al zo abnormaal was dat het verstandig was om te kiezen voor een antiek model met een klassieke indeling zoals iedereen die kent en die, zo lang als ik mij kon herinneren, bij mijn ouders in de huiskamer heeft gestaan.”

Inmiddels heeft Piet Hein Eek een uitgebreide collectie interieur producten. Waaronder meubels, behang, sieraden en woonaccessoires.

LOCATIE: STRIJP T

  • Presentatie van WhatIf Lab: De Leolux visie op wonen in het jaar 2030 – Filter Family.

Hoe ziet onze leefruimte eruit als we die vormgeven? Volgens onze woonwensen 2030.Zie onderstaande afbeeldingen. De bank kunnen we doormiddel van flexibele panelen aanpassen op onze persoonlijke wensen.

Leolux en studio Lonk & 3-D geprintebeton buiten elementen

NS HUISKAMER

Op het Gloeilampplantsoen is ook de NS Huiskamer te vinden. Een plek om even uit te rusten met een kop koffie, maar ook een plek om vragen te stellen over NS. Je wordt omringd door een volledig circulaire inrichting.

Nieuwe duurzame manieren om te reizen van en naar het station

Op het Gloeilampplantsoen had je de gelegenheid met de nieuwe vormen van vervoer o.a. Monowheel, stepjes, elektrische skateboards en unicycle na de treinreis kennis maken op het parcour en deze zelf ervaren.

Tijd voor een kopje koffie of thee. Na deze inspiratievolle tour!

doorChristianne Stijns

Lees meer

Delen

Stel je vraag

Vertel me waar ik je mee kan helpen. Ik reageer binnen 1 werkdag.

Wij maken gebruik van cookies. Privacyverklaring.